VI. pillér - Terepi kiszállás - 2023. nyár

  

 

 

 

 

 

 

 

 

2023.08.01-i kezdettel háromnapos terepi kiszállást szerveztek a Tanszék Oktatói, melyen a témában érdeklődő Hallgatók is részt vettek. A terepi kiszálláson a Koppány-patak vízgyűjtőjén végeztek komplex mintavételi kampányt.

 

A háromnapos mérőgyakorlatra három feladat végrehajtását terveztük. 

  • F1: Mederüledék mintavételek a Koppány-patakból kb. 5 km-enként valamint a főbb mellékágakból a vélhető kiülepedési helyekről (többnyire tározókból), összesen 10 + 10 = 20 helyszínről;

  • F2: Felszíni víz mintavételek a fenti a helyeken; 

  • F3: Piezomanométer (PM) helyszíni tesztelése, sikeres működés esetén meder alatti vízből történő mintavétel PM a felszín alatti víz – felszíni víz közti kapcsolat feltárása érdekében. 

Tekintettel arra, hogy az expedícióra hallgatókat is hívtunk, az első napra a mintaterülettel, eszközökkel való ismerkedést és próba mintavételeket terveztünk. Második nap, a helyszíni szállásról indulva terveztük az „éles” mintavételek megkezdését. 

Az egyes napok programjának ismertetése: 

1. nap 

Ismerkedés a mintaterülettel. Tamásiban és Törökkoppányban felkerestük a Vízügyi Igazgatóságok által a Koppány-patakon üzemeltett mérőszelvényeket és azokra telepített, saját (VKKT) üzemeltetésű online vízminőségi monitoring állomásokat. Tamásiban felkerestük a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság által üzemeltetett meteorológiai monitoring állomást, amelyet Kontár Nándor gátőr mutatott be nekünk. Ugyanitt megtekintettük a VKKT által telepített légköri kiülepedés mintázó eszközt és begyűjtöttük a július havi mintát. Törökkoppányban próba-mintavételeket hajtottunk végre:  

  • mintavétel vízfolyásból, helyszíni paraméterek (hőmérséklet, pH, oldott oxigén, elektromos vezetőképesség mérése);

  • iszap mintavétel Ekmann-markolóval;

  • iszap mintavétel kiszúró hengerrel. 

2. nap  

Két csoportban végeztünk feladatokat: 

  • az 1. csoport elkezdte felkeresni az F1 – F2 feladatok pontjait és elvégezni a mintavételeket a Törökkoppány fölötti vízgyűjtőn;

  • a 2. csoport a PM helyszíni tesztelésével foglalkozott. A 2. csoport nem járt sikerrel: a iszapos talaj miatt az eszköz működésképtelennek bizonyult. 

3. nap 

A 2. naphoz hasonlóan két csoportban végeztük a mintavételeket:

  • az 1. csoport a Törökkoppány alatti vízgyűjtőn lévő pontokat kereste fel;

  • a 2. csoport – a PM működésképtelensége miatt, továbbra is a felszín alatti víz – felszíni víz kölcsönhatást kívánva feltárni – a meder közvetlen közelében, kézi eszközzel ásott 30 – 50 cm mély kutakból vett mintát („mederágyas mintavétel”).

 

A kutak az aktuális vízállás által meghatározott vízfelület közvetlen közelében helyezkedtek el. Öt szelvényben végeztük el a mintavételt, minden szelvényben mindkét parton ástunk kutakat. A kutakat néhány percre – órára magukra hagytuk, hogy meg tudjon történni a visszatöltődés illetve a lebegőanyag ki tudjon ülepedni. Ezt követően perisztaltikus szivattyúval vettük ki a vizet, melyben a helyszínen megmértük a hőmérsékletet, oldott oxigén koncentrációt, elektromos vezetőképességet. Az alacsony oldott oxigén koncentráció már a helyszínen bizonyította, hogy nem patakvíz került a mintavevő edényekbe.