GeoNetSee Projekt

GeoNetSee: egy AI/IoT alapú geoszenzor hálózatokra támaszkodó valósidejű monitoring rendszer fejlesztése földfelszín mozgások és mérnöki szerkezetek vizsgálatára

 

 

A GeoNetSee projektet az Európai Unió társfinanszírozásával, az Interreg Danube Region Program támogatásával hajtjuk végre. A projekt tematikailag a Duna Régió Program „Versenyképesebb és okosabb Duna Régió” prioritásán belül, az Innováció és Technológiatranszfer fejlesztése a Duna Régióban célkitűzés megvalósításához járul hozzá.

A projekt teljes költségvetése: 1.791.280,00 EUR

Interreg támogatás: 1.433.024,00 EUR

Projekt futamideje: 2024. január – 2026 június

Projekt partnerek: 14 projekt partner + 12 társult partner összesen 9 Duna régiós országból

Vezető partner: Belgrádi Egyetem, Villamosmérnöki Kar

Projektmenedzser: Prof. Dr. Vladimir Rajovic

 

A projektről

A GeoNetSee projekt keretében egy olyan monitoring megoldást fejlesztünk, amellyel mind a felszínmozgásokat, mind pedig mesterséges létesítmények geometriájának változásait nyomonkövethetjük. A Duna Kollaboratív Központ (DKK) platformon keresztül osztjuk meg egymással a gyűjtött adatokat, kutatási eredményeket, jó gyakorlatokat és az interdiszciplináris szakértelmet a partnerek között. A DKK támogatni kívánja a kapcsolódó EU intézmények és bizottságokkal kiépítendő együttműködéseket, hatékonyan ki kívánja aknázni a különféle szakterületek közötti együttműködésben rejlő lehetőségeket, támogatja az erőforrások megosztását és összehangolja a az adatgyűjtés, adatelemzés és tudásmegosztás feladatait.

 

A GeoNetSee rendszert mint laboratóriumi, mind valós környezetben is validáljuk (3 országban pilot területeken, és további 6 országban teszt területeken). A megoldás magában foglalja további permanens GNSS állomások létesítését Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában, amelyeket az Európai Tektonikai Lemez Megfigyelő Rendszerhez (EPOS – European Plate Boundary System) és az EUREF permanens állomás hálózathoz is csatlakoztatunk. A Duna Régió Programban a technológia is tudásintenzív tevékenységek innovációs láncát hozzuk létre, amellyel új területeken hajtunk végre fejlesztéseket és ezzel hozzájárulunk egy zöldebb és okosabb Duna régió megteremtésében.

 

Kapcsolattartó: Dr. Rózsa Szabolcs

 

A végrehajtás időtartama: 2024-2026

 

ID: DRP0200783

 

Linkek: