Közösségi szolgálat

Közösségi szolgálat

 

Szeretnél videókat vagy fényképeket készíteni közösségi szolgálaton? Szeretnéd élőben látni az építőmérnöki kísérleteket, méréseket?  
 
Itt a lehetőség. A program célja, hogy az Építőmérnöki tevékenységekről egyszerű, rövid, tudománynépszerűsítő videók és képek készüljenek, és azokat különböző social media felületeken terjesszük. Nem professzionális videók készítése a cél, hanem köznapi, közérthető anyagoké, amit a középiskolások is magukénak tudnak érezni.  
 
Jelentkezési határidő: 2023. október 19. 18:00
 
A program időpontja: 2023. október 30. 11:00-15:00 
 
Találkozó: 1111 Bp. Műegyetem rkp. 3. BME „K” (központi) épület, aula 
 
 
A tervezett program: 
  • 11:00-12:00 Bevezető előadás, szerződések és igazolások aláírása.  
  • 12:00-15:00 Szakmai programok, fényképek videók készítése. 
 
A programon való részvétellel és a képi anyagok készítésével 4 óra közösségi szolgálat teljesíthető.
További 4 óra teljesítésére van lehetőség, ha valaki az elkészített anyagokat megjeleníti a saját social media felületén, megjelölve rajta a BME Építőmérnöki Karát.  
 
A programokon csak előzetes regisztrációval lehet részt venni.  

 

Az iskolai közösségi szolgálat választható programjai:

 

  1. Lézerek adta lehetőségek a geodéziában és az építőiparban!
    
 
 
Ismerd meg az építőmérnöki karon végzett geodéziai mérések során kibocsátott lézerek adta lehetőségeket!
Szkenneljünk épületet, mérjünk extrém pontosságú szögeket, mutassunk ki süllyedéseket, szintezzünk lézerrel, fényképezzünk drónról, építsünk terepmodellt digitális homokozóban!
Az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék szeretettel vár mindenkit, akit érdekelnek az építőiparban használt műszerek, legyen szó forgólézerről, mérőállomásról, lézerszkennerről, drónról. Ismerd meg azon geodéziai műszereket, melyeket a mindennapi mérnökoktatásban is használunk!
 
Programfelelős: Dr. Tuchband Tamás
 
Max létszám: 40 fő
 
JELENTKEZEM A LÉZERES PROGRAMRA  - LEZÁRVA!
 

 

  1. Erzsébet híd - hídlátogatás
 
A hídlátogatás keretében a látogatóknak lehetőségük van bemenni az Erzsébet híd lehorgonyzó kamrájába.
A látogatás során bemutatásra kerülnek a Duna-hidak jellemző szerkezeti rendszerei, különös tekintettel a függőhidak szerkezeti kialakítására és sajátosságaira.
A program keretében fel lehet menni a híd alatt elhelyezkedő szerelőjárdára is, ahonnan a pályaszerkezet és annak részletei megtekinthetők.
 
Programfelelős: Dr. Farkas György
 
Max létszám: 25-30 fő
 
JELENTKEZEM A HÍDLÁTOGATÁS PROGRAMRA - BETELT!
 

 
  1. Mi folyik itt?
 
Szeretsz a felszín alá nézni?
Érdekel, milyen titkokat rejt Magyarország legnagyobb folyója, a fővárost kettészelő Duna?
Csatlakozz hozzánk egy dunai csónakázásra a Műegyetem előtt! A programon bemutatjuk Neked, milyen műszerekkel tudják ma a vízmérnökök egy folyó fontos tulajdonságait megmérni; ezek közül néhány mérést el is végzünk; valamint egyebek mellett azt is elmeséljük, hogy mi köze lehetett (volna) József Attilának a vízsebesség-méréshez.
Szeretettel várunk!
(A csónakban mentőmellény viselése szükséges, amit biztosítunk. A vízi közlekedés jellegéből adódóan előfordulhat, hogy kevés víz befröcsköl a csónakba, de borulástól nem kell tartani.)
 
Programfelelős: Dr. Baranya Sándor
 
Max létszám: összesen 20, turnusonként 5 fő
 
JELENTKEZEM A CSÓNAKÁZÁS PROGRAMRA  - LEZÁRVA!
 

 
  1. Aszfalt pályaszerkezet helyszíni vizsgálatai
 
A hallgatóság - életkorának megfelelő - bevonásával az aszfalt pályaszerkezet felületi egyenetlenségének mérése 4 méter hosszú "biciklivel"; teherbírásmérés félautomata és kézi módszerekkel; felületi érdesség mérése homokgyönggyel, csúszási ellenállás mérése.
 
Programfelelős: Vattai Alina
 
Max létszám: turnusonként 30 fő
 
JELENTKEZEM AZ ASZFALT PROGRAMRA  - LEZÁRVA!
 

 

  1. Betonnyomtatás
  
 
Az építőipar területén lezajló innovációk közül napjaink egyik legkiemelkedőbb területe a 3D betonnyomtatás, amely az additív gyártástechnológia csoportjába tartozik, rétegről rétegre építi fel a gyártandó elemeket egy előre elkészített, számítógépes 3D modell alapján.
A 3D betonnyomtatás segítségével bonyolult geometriájú, ill. egyedi felépítésű eredménytermék is készíthető.
A technológia sajátosságának köszönhetően – a beton rétegenként van elhelyezve – a költséges és időigényes zsaluzási munkálatok is kiválthatók, részben vagy teljesen.
A digitalizáció és automatizálás előnyeit kihasználva, gyorsabbá és költséghatékonyabbá válhat az építési folyamat, emellett csökkenthető a károsanyag kibocsátás mértéke is, elősegítve ezzel a fenntarthatósági törekvéseket.
A 3D betonnyomtatás speciális betontechnológiai tulajdonságokat követel, melyek teljesíthetőségének kutatására különös figyelmet fordítunk.
 
Programfelelős: Dr. Sólyom Sándor
 
Max létszám: 25 fő
 
JELENTKEZEM A BETONNYOMTATÁS PROGRAMRA  - LEZÁRVA!